Sorbet z kiwi i cytryny

Było na różowo, będzie na zielono :)


SKŁADNIKI:
Kiwi - 6 szt. (+ kilka plasterków do dekoracji)
Cukier - 1/3 szkl.
Białka - 2 szt.
Sok z połowy cytryny

WYKONANIE:

1. Cukier rozpuszczamy w szklance wody i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dalej gotujemy, aż surop zgęstnieje (ok. 10 minut). Odstawiamy z ognia i studzimy.
2. Kiwi obieramy, kroimy na kawałki, blendujemy i mieszamy z syropem oraz z sokiem z cytryny.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z musem owocowym.
4. Masę przelewamy do płaskiego naczynia i wkładamy do zamrażarki (na 4 - 5 godz), mieszając co jakiś czas albo miksując.
5. Podawać wyciśnięty przez praskę albo uformowany w foremce do pierników.

Można dodać 2-3 banany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz