Sorbet malinowy

Maliny to te owoce, które podają w niebie, jestem o tym przekonana.

SKŁADNIKI:
Maliny - 0,5kg (+ kilka szt do dekoracji)
Cukier puder - 150 g
Wino białe musujące - 1 szkl.
Białka - 2 szt.
Cytryna

WYKONANIE:
1. Maliny miksujemy z wyciśniętym sokiem z cytryny.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy cukier puder, miksujemy kilka sekund.
3. Pianę łączymy z malinami i winem.
4. Masę wlewamy do dość płaskiej foremki i mrozimy ok 5 godz, ale co godzinę wyciągamy i delikatnie ubijamy mikserem.
5. Podajemy w formie kulek :)
Sorbet można również przygotować z jagód lub truskawek.

Z powyższych proporcji otrzymamy 4 normalne lub 2 duże porcje dla wygłodniałych :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz