Risotto z cukinią

Ja wiem, że to risotto nie jest perfekcyjne (dostałam kiedyś reprymendę od Simone i lekcję jak prawdziwi Włosi podają risotto) - ale jest w spolszczonej wersji i mi smakuje :)

SKŁADNIKI:
Cukinia - 3 sztuki (małe)
Cebula - 1 szt.
Ryż - 2 szklanki
Koncentrat mięsny - 2 łyżki lub 2 eko kostki rosołowe 

Oliwa
Masło - 1 łyżka
Sól i pieprz - do smaku
Parmezan - do posypania (opcjonalnie)


WYKONANIE:
1. Cukinie kroimy w kosteczki.
2. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy cukinie, doprawiamy solą i pieprzem, wszystko razem dusimy.
3. Koncentrat lub kostki rozpuszczamy w 1 litrze wody.
4. Do cukinii z ceblą dosypujemy ryż, podlewamy rosołkiem, po wazówce, aż ryż wszystko wchłonie - ok 20 minut.
5. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła,a przed podaniem posypujemy parmezanem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz