Ricotta - 200g
Jajka duże- 2 szt.
Mąka - 75g
Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
Sól - szczypta
Cynamon - 0,5 łyżeczki ( u mnie więcej)
Cukier drobny - 1 Łyżka
Ekstrakt waniliowy - 0,5 łyżeczki
Olej (u mnie rzepakowy) - do smażenia
Cukier puder - do posypania
WYKONANIE:
1. Ricottę ubijamy z jajkami na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier i ekstrakt wanilowy. Ubijamy na gładką/ maślaną masę.
2. Szeroką i płaską patelnię wypełniamy olejem (ok. 2cm) i podrzewamy.
3. Małą łyżeczką wrzucamy porcje ciasta na gorący olej (max po kilka sztuk, bo pięknie rosną podczas smażenia), smażymy chwilę i jak nabiorą złotego koloru to przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejną chwilę (+/- 1 min).
4. Wyciągamy z patelni i kładziemy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
5. Układamy w piramidkę i posypujemy cukrem pudrem.
Delizioso!
Źródło: Baci di ricotta, oficjalna strona Nigelli Lawson.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz