Francuskie ślimaczki cynamonowe

Znowu szybka i awaryjna opcja dla niezapowiedzianych gości, albo na zaspokojenie zachcianki na coś aromatycznego i słodkiego :) Może i kaloryczne, ale raz na jakiś czas nikomu nie powinny zaszkodzić... ;)





SKŁADNIKI:

Ciasto francuskie - 320 g (najlepiej już w rozwałkowanym płacie).
Cukier demerara (lub inny brązowy)- kilkanaście łyżek
Cynamon - dużo !!!  

Nie podaję proporcji, bo zawsze sypię "na oko", więc czasem są mniej, czasem bardziej słodkie, ale zawsze mega cynamonowe :) 


WYKONANIE:

1. Płat ciasta rozkładamy i posypujemy cukrem (czasem używam wałka, aby delikatnie wgnieść cukier w ciasto, wtedy mniej się wysypuje na boki) oraz cynamonem.
2. Zwijamy ciasto w rulon (po długości), nie ściskając zbyt mocno, aby ciasto miało miejsce na "rozwarstwienie" podczas pieczenia.
3. Tniemy rulon na ok. 1cm paseczki. 
4. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem, pieczemy ok 15 min, aż trochę urosną i się ładnie zarumienią (nie za długo, aby nie wyschły)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz