Ciasteczka francuskie ze śliwkami i brzoskwiniami

Co zrobić, gdy dzwoni koleżanka i mówi, że jest za rogiem i chętnie wskoczyłaby na kawę? Oczywiście zaprosić, szybko włączyć piekarnik, wyciągnąć z lodówki ciasto francuskie i ... kilkanaście minut później zaskoczyć ją swieżymi wypiekami podanymi do kawy.




SKŁADNIKI:

Ciasto francuskie - 2 paczki po 320 g (rozwałkowane płaty)
Brzoskwinie - 2 połówki (ja tym razem użyłam z puszki, ale wiadomo, że świeże będą zdrowsze)
Śliwki - 4 szt

WYKONANIE:

1. Rozkładamy płaty ciasta francuskiego i tniemy je na małe kwadraciki / prostokąty (z 1 płata ciasta wychodzi około 8 porcji) i przenosimy je na kratkę/ foremkę do pieczenia. 
2. Na każdym kwadraciku układamy po kilka plasterków brzoskwini i/lub śliwek (skórką na wierzchu). Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i całość posypujemy cukrem.
3. Wkładamy do nagrzanego do 200st piekarnika na ok 15 min, aż ciasto ładnie wyrośnie i nabierze złotego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika można jeszcze odrobinę posypać cukrem, cukier się wtedy ładnie rozpuści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz