I chwała tym, co przygotowywali receptury menu w Restauracji Braserrie 27, bo dzięki nim, zamiast odkrywać nowe zakatki kulinarne Wrocławia, nie dotarłyśmy dalej niż hotelowa restaracja, ale uśmiech przyjaciolki, zajadającej przez trzy dni rustykalną zupę pomidorową - bezcenny :)
Nie próbowałam zdobyć ani odtworzyć przepisu, niech ten smak będzie zarezerwowany na kolejną wizytę we Wrocławiu, ale udało mi się opracować własny, który wywołuje równie duże uśmiechy i zawsze zapewnia pytanie o dokładkę :) Czekam z niecierpliwością na dzień, gdy przyleci tu mój Gosik i spróbuje mojej wersji ... :)
SKŁADNIKI:
Pomidory w puszce (400g) - 2-3 szt.
Cebula - 1 szt/ 100g
Czosnek - 3 ząbki
Olej rzepakowy - 3 łyżki / 30g
Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
Śmietana lub jogurt grecki - 5 łyżek/ 100g
Bulion - 1 szkl. (lub woda + 1łyżeczka koncentratu mięsnego/ kostka eko)
Cukier - 2 łyżeczki (opcjonalnie)
Bazylia - ok 10 listków
Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
WYKONANIE:
1. Cebulę drobno kroję czosnek przeciskam przez praskę.
2. W dużym rondelku podgrzewam olej, wrzucam cebulę i czosnek, podsmażam kilka minut, ciągle mieszając, aby się nie przypaliło.
3. Wrzucam pomidory i bazylię, wszystko duszę kilkanaścieminut, aż pomidory zaczną się rozgotowywać.
4. Blenduję wszystko na gładką masę.
5. Koncentrat mięsny/ kostkę eko rozpuszczam w wodzie (lub używam bulionu)i dolewam do rondelka, rozrzedzam pomidorowy sos, aż uzyskam pożądaną konsystencję.
6. Dodaję odrobinę śmietany / jogurtu greckiego, cukier i zioła prowansalskie, gotuję kolejne kilka minut.
Posiadanie Thermomixa zobowiązuje - dostosowałam przepis i teraz połowa pracy robi się za mnie :)
WYKONANIE - Thermomix:
1. Do naczynia miksującego wkładam cebulę z czosnkiem, 3s/obr.5. zgarnac kopystka skladniki ze scianek na dno naczynia .
2. Zgarniam kopystką rozdrobnione składniki, dodaję olej, 100sC/ obr.2/ 2min
Pomidory w puszce (400g) - 2-3 szt.
Cebula - 1 szt/ 100g
Czosnek - 3 ząbki
Olej rzepakowy - 3 łyżki / 30g
Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
Śmietana lub jogurt grecki - 5 łyżek/ 100g
Bulion - 1 szkl. (lub woda + 1łyżeczka koncentratu mięsnego/ kostka eko)
Cukier - 2 łyżeczki (opcjonalnie)
Bazylia - ok 10 listków
Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
WYKONANIE:
1. Cebulę drobno kroję czosnek przeciskam przez praskę.
2. W dużym rondelku podgrzewam olej, wrzucam cebulę i czosnek, podsmażam kilka minut, ciągle mieszając, aby się nie przypaliło.
3. Wrzucam pomidory i bazylię, wszystko duszę kilkanaścieminut, aż pomidory zaczną się rozgotowywać.
4. Blenduję wszystko na gładką masę.
5. Koncentrat mięsny/ kostkę eko rozpuszczam w wodzie (lub używam bulionu)i dolewam do rondelka, rozrzedzam pomidorowy sos, aż uzyskam pożądaną konsystencję.
6. Dodaję odrobinę śmietany / jogurtu greckiego, cukier i zioła prowansalskie, gotuję kolejne kilka minut.
Posiadanie Thermomixa zobowiązuje - dostosowałam przepis i teraz połowa pracy robi się za mnie :)
WYKONANIE - Thermomix:
1. Do naczynia miksującego wkładam cebulę z czosnkiem, 3s/obr.5. zgarnac kopystka skladniki ze scianek na dno naczynia .
2. Zgarniam kopystką rozdrobnione składniki, dodaję olej, 100sC/ obr.2/ 2min
3. Dodaję pomidory i bazylię, gotuję - 100st C/obr. 2/ 10min,
4. Miksuję wszystko na krem - 40s/ zwiększając obroty od 1 do 10
5. Dolewam bulion, jogurt,cukier, zioła i gotuję - 100st C/ obr. 2/ 3 min
Serwuję z domowymi razowymi grzankami, pieczywem czosnkowym lub bagietką zapieczoną z mozarellą. Do tego koniecznie zygzak ze śmietany i listek bazylii :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz