Pulgole z indyka (lekkie pulpety gołąbkowe)

Jeden z moich pierwszych "autorskich" przepisów :) Kilka lat temu chciałam zrobić gołąbki i ...  nie wyszły, więc lekko wkurzona sytuacją zmieszałam wszystko, ulepiłam kule, wrzuciłam do gotowania i zabrałam do pracy. Podczas lunchu ustawiła się przy mnie kolejka Anglików pytających "co to jest" i proszących o przepis .... nie wiedziałam jak im wytłumaczyć historię o gołąbkach i pulpetach ... i tak, przypadkowo, powstały pulgole. Ewoluowały przez lata i na dzień dzisiejszy przyrządzam je mniej więcej tak ... 


SKŁADNIKI:
Mięso mielone drobiowe (u mnie zazwyczaj indyk) -  1/2 kg
Ryż brązowy - 200g 
Kapusta włoska -  1/2 główki (ok 250 g poszatkowanej)
Pieprz cayenne - 1/3 łyżeczki
Cubrzyca czerwona - 1 łyżeczka
Majeranek - 2 łyżeczki
Oregano - 1 łyżeczka
Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
Domowa vegeta - 1 łyżka (czubata)
Bulion - do gotowania

 

 


WYKONANIE:

1. Ryż gotujemy na aldente. 
2. Kapustę szatkujemy i sparzamy (aby pozbyć się ewentualnego gorzkiego smaku) - można przelać wrzątkiem. 
3. Mięso oraz wystudzoną i odcedzoną kapustę dobrze mieszamy, 
4. Doprawiamy.
4. Lepimy duże kule (garść masy).
5. Gotujemy w bulionie. 

Indyk jest dość suchy, więc zawsze podaję je z różnego rodzaju sosami, powyżej z lekkim sosoem pomidorowym (przepis tutaj).
Zawsze lepię takie ogromne kule, ale z pewnością małe pulpeciki też będą ok. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz