Mięso mielone drobiowe (u mnie zazwyczaj indyk) - 1/2 kg
Ryż brązowy - 200g
Kapusta włoska - 1/2 główki (ok 250 g poszatkowanej)
Pieprz cayenne - 1/3 łyżeczki
Cubrzyca czerwona - 1 łyżeczka
Majeranek - 2 łyżeczki
Oregano - 1 łyżeczka
Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
Domowa vegeta - 1 łyżka (czubata)
Bulion - do gotowania
WYKONANIE:
1. Ryż gotujemy na aldente.
2. Kapustę szatkujemy i sparzamy (aby pozbyć się ewentualnego gorzkiego smaku) - można przelać wrzątkiem.
3. Mięso oraz wystudzoną i odcedzoną kapustę dobrze mieszamy,
4. Doprawiamy.
4. Lepimy duże kule (garść masy).
5. Gotujemy w bulionie.
Indyk jest dość suchy, więc zawsze podaję je z różnego rodzaju sosami, powyżej z lekkim sosoem pomidorowym (przepis tutaj).
Zawsze lepię takie ogromne kule, ale z pewnością małe pulpeciki też będą ok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz