Uwielbiam migdały, a to ciasto jest potrójnie migdałowe ;) Całe migdały, migdały w proszku i aromat migdałowy. Podczas delektowania się nie pozostaje nic innego, jak myśleć o niebieskich migdałach :)
SKŁADNIKI:
Mąka tortowa - 200g
Migdały mielone - 150 g
Migdały całe lub płatki - 50 g (do ozdoby)
Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
Aromat migdałowy - 6 kropli
Margaryna - 150 g
Cukier - 150 g
Jajka - 4szt.
WYKONANIE:
1. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, stopniowo dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, cały czas ucierając.
2. Dodajemy zmielone migdały i aromat.
3. W oddzielnej misce ubijamy białka (na sztywno) i delikatnie mieszamy z przygotowaną wcześniej masą.
4. Ciasto wykładamy do prostokątnej foremki, (dł 25cm) wysmarowanej delikatnie tłuszczem i wysypanej mąką. Wygładzamy, można ozdobić całymi migdałami lub płatkami migdałowymi.
5. Pieczemy około 55 minut w temperaturze 180 - 200 stC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz