Najlepsze wegańskie curry z ziemniaków, cukinii i cieciorki

Pod koniec października wybrałam się z moją przyjaciółką Anabel do Londynu, gdzie spełniłyśmy swoje marzenie o wizycie w Deliciously Ella Deli. To był ten dzień, kiedy zjadłam najlepsze wegańskie curry w swoim życiu.

W żadnej z jej książek nie znalazłam przepisu na to cudo więc, bazując na innym przepisie ze strony Elli, spróbowałam odtworzyć to, co jadłam tamtego dnia.

Totalnie zakochałam sie w tym daniu, jest idealnie kremowe, lekko pikatntne, rozgrzewające, bardzo sycące, wprost idealne na jesienno-zimowe obiady i kolacje. Tak dobre, że mój mięsożerny mąż wylizywał talerz do ostatniej kropli sosu na talerzu. 

Użyłam też w końcu swój żeliwny garnek, który kupiłam ok 5 lat temu bo zawsze mi się marzył (!!!), ale nie bardzo wiedziałam co w nim przygotowywać. W tym garnku też się zakochałam. Czuję, że czeka nas długa i piękna przyszłość ;) bo już mi się rodzą w głowie pomysły co jeszcze mogę w nim przyrządzić :) 


Wegańskie curry - wersja domowa :)
Wegańskie curry w Deliciously Ella Deli 

SKŁADNIKI: 
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
1 puszka pomidorów (400g)
1 duża cukinia (u mnie 310g)
1 duży słodki ziemniak (230g)
1 puzka cieciorki (240g)
4 garście szpinaku (100g)
Pietruszka (bo nie miałam świeżej kolendry) 
Przyprawy:
Kurkuma - 1 łyżeczka
Mielony imbir - 1 łyżeczka
Kminek - 1 łyżeczka
Sól - 1 łyżeczka
Pieprz kajeński - 1/4 łyżeczki 





WYKONANIE:
1. Ustawiłam piekarnik na 180st C.
2. Pokroiłam ziemniaka i cukinię w dużą kostkę
3. Do żaroodpornego garnka żeliwnego wlałam mleko kokosowe i pomidory, dodałam wszystkie przyprawy i podgrzałam, aż zaczęło bulgotać.
4. Do sosu wrzuciłam pokrojone w kostkę warzywa, odsączoną cieciorkę i szpinak. Wszystko dokładnie wymieszałam.
5. Naczynie żaroodporne przykryłam pokrywką i wstawiłam do piekarnika na 45min.
6. W tym samym czasie wstawiłam ryż. Ja swój ugotowałam w Thermomixie, 250g brązowego ryżku w koszyczku, 1 litr wody w naczyniu miksującym, 45 min /100stC / obr 1.




Z powyższych składników wyszły mi 4 porcje i to zdecydowanie za mało, więc następnym razem zrobię je z podwójnej ilości skłaników. 

Przy zachowaniu powyższych proporcji składników, 100 g potrawy ma następujące wartości odżywcze (bez ryżu): 
Kalorie: 104 kcal 
Węglowodany: 8.6g
Tłuszcze:6.3g 
Proteiny: 2.6g

Przygotujcie to curry i przekonajcie się, że kuchnia bez mięsa nie musi być nudna!

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz