Bez tego deseru nie może się odbyć żadna impreza w domu rodzinnym mojego męża. Imieniny, urodziny, Boże Narodzenie, Wielkanoc, niedziela ... każda okazja dobra na ptasie mleczko :)
SKŁADNIKI:
Masło roślinne - 1 kostka
Jajka - 3 szt.
Cukier - 1 szkl.
Cukier waniliowy - 1 szt.
Mleko - 1 szkl.
Żelatyna - 8 łyżeczek
Kakao - 1 łyżka
Galaretki owocowe - 2 opakowania (truskawkowa, wiśniowa lub malinowa)
Owoce (brzoskwinie, truskawki, maliny lub jagody)
WYKONANIE:
1. Żelatynę namoczyć w 1/2 szkl. zimnej wody.
2. Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek.
2. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę, białka ubić na sztywno i połączyć z pierwszą masą.
4. Namoczoną żelatynę zalać szklanką gorącego mleka i podzielić na dwie części.
5. Jedną część wylać na foremkę (wyłożoną folią aluminiową), do drugiej dodać kakao, dobrze wymieszać i jak biała część zastygnie to również wylać na blaszkę.
6. Jak obydwie masy zastygną (lodówka wspomoże ten proces ;)) to układamy owoce i zalewamy galaretką - najładniej prezentuje się malinowa.
*Ania radzi robić z podwójnej porcji :)
*Ania radzi robić z podwójnej porcji :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz