Domowa vegeta, warzywko suszone, przyprawa uniwersalna ... jakkolwiek ją nazwiemy, jest genialną przyprawą do wszystkiego. Niestety ta sklepowa jest równie genialnie podrasowana wieloma świństwami. Teraz bardzo modne jest produkowanie żywności bez glutaminianu sodu, ale poza nim jest wiele innych, zupełnie niepotrzebnych składników, które producenci ze szczególnym upodobaniem dosypują do tego, co spożywamy. A po co i na co? Podrasuje nam to smak i kolor, ale przy okazji komórki rakowe, nie wspominajac już o ogromnej dawce soli.
Vegeta, od której kiedyś tak bardzo byłam uzależniona, na szczęście od dawna nie znajduje już miejsca na mojej półce z przyprawami.
Od kilku lat produkuję ją sama ... no ... "sama" to nad wyrost powiedziane, bo mama sadzi na działce warzywka, tata je potem suszy, a blender mieli. Kiedyś było to czasochłonne zajęcie, ale teraz mój genialny Thermomix blenduje wszysko w ciągu 10 sekund.
SKŁADNIKI:
Ulubiona włoszczyzna (suszona) - ok 300g
Marchew
Pietruszka - korzeń
Pietruszka - nać
Seler
Por
Opcjonalnie:
Czosnek w proszku
Kurkuma
Sól
Lubczyk
Suszone grzyby
WYKONANIE:
Włoszczyznę należy bardzo dokładnie wysuszyć, w piekarniku, na piecu lub w specjalnej suszarce. Proporcje są bardzo "na oko", czasem mam czegoś więcej, czasem mniej, stąd też różny kolor przyprawy.
Nigdy nie dodaję soli, ani kurkumy, bo wychodzę z założenia, że to zawsze mogę dosypać bezpośrednio do potrawy, czasem dodaję czosnek i prawie zawsze lubczyk, bo lubię jego aromat, no i to zioło miłości :)
Warzywa wkładamy do młynka/ blendera i mielimy na proszek. To czasochłonne zajęcie, bo najlepiej robić to porcjami, potem wszystko wymieszać, zamknąć w szczelnym słoiku i cieszyć się domową i zdrową vegetą.
W Thermomixie wrzucamy wszystko do naczynia miksującego, ustawiamy na obr 10, na 10 sek i gotowe! :)
Ja zawsze mielę na 2 rodzaje proszku: jeden mniej rozdrobniony, którego lubię używać np. do zup (aby pływały w niej małe drobinki warzyw), a drugi bardzo miałko, do innych potraw, w któych ma być czuć smak, ale bez zbędnych grudek.
Ta przyprawa to podstawa w każdej kuchni!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz