Kupiłam brokuły (miał być krem), kupiłam i pieczarki (też miał być krem ;)). Kremu jak nie było, tak nie ma, za to był po południu nagły głód i brak zapału do wielkiego gotowania. Ochoty na mięso również nie zauważyłam i tym sposobem na moim talerzu powstała dziś sałatka brokułowo -pieczarkowa z jajkiem. Lato przyszło (od wczoraj na wyspach ciepełko), więc musiało być kolorowo :) Było też lekko i zdrowo :)
SKŁADNIKI:
Brokuł - 1 mały (ok 250g)
Pieczarki - 10 szt. (ok 150g)
Pomidor - 1 mały lub połowa dużego.
Jajka - 2 szt.
Jogurt naturalny niskotłuszczowy - 10 łyżek
Czosnek - 1 ząbek
Cubrzyca - 1/2 łyżeczki
Cytryna - kilka kropli
Suszone warzywko i sól - do gotowania
WYKONANIE:
1. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i podgotować w wodzie z suszonym warzywkiem i odrobiną soli (lub zblanszować, jeśli ktoś lubi wersję bardziej na surowo).
2. Pieczarki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i delikatnie podgotować w osolonej wodzie (lub również zblanszować).
3. Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki.
4. W kubku wymieszać jogurt, wyciśnięty czosnek, cubrzycę, doprawić sokiem z cytryny.
5. Pomidora pokroić w księżyce.
6. Wszystkie warzywa i jajka ułożyć na talerzu, polać sosem.
Po zjedzeniu przypomniało mi się o pestkach dyni, z pewnością świetnie by pasowały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz