Sałatka kolorowa z jajkiem i warzywami (na ciepło)

Kupiłam brokuły (miał być krem), kupiłam i pieczarki (też miał być krem ;)). Kremu jak nie było, tak nie ma, za to był po południu nagły głód i brak zapału do wielkiego gotowania. Ochoty na mięso również nie zauważyłam i tym sposobem na moim talerzu powstała dziś sałatka brokułowo -pieczarkowa z jajkiem. Lato przyszło (od wczoraj na wyspach ciepełko), więc musiało być kolorowo :) Było też lekko i zdrowo :)




SKŁADNIKI:

Brokuł - 1 mały (ok 250g)
Pieczarki - 10 szt. (ok 150g)
Pomidor - 1 mały lub połowa dużego.
Jajka - 2 szt.
Jogurt naturalny niskotłuszczowy - 10 łyżek
Czosnek - 1 ząbek
Cubrzyca - 1/2 łyżeczki
Cytryna - kilka kropli 
Suszone warzywko i sól - do gotowania 

WYKONANIE:

1. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i podgotować w wodzie z suszonym warzywkiem i odrobiną soli (lub zblanszować, jeśli ktoś lubi wersję bardziej na surowo).
2. Pieczarki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i delikatnie podgotować w osolonej wodzie (lub również zblanszować).
3. Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki. 
4. W kubku wymieszać jogurt, wyciśnięty czosnek, cubrzycę, doprawić sokiem z cytryny. 
5. Pomidora pokroić w księżyce. 
6. Wszystkie warzywa i jajka ułożyć na talerzu, polać sosem. 

Po zjedzeniu przypomniało mi się o pestkach dyni, z pewnością świetnie by pasowały.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz