Szpinak z cytryną i jogurtem

Dostaliśmy od rodziców na rocznicę ślubu zestaw genialnych noży. Przypadł mi bardzo do gustu mój pierwszy SANTOKU, więc teraz siekam co się da :) Dziś pod nóż poszedł szpinak, dla odmiany w lekkiej, kwaskowej wersji :)




SKŁADNIKI:

Szpinak - duża paczka (500g)
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbki
Cytryna - 1/2 
Olej rzepakowy - 1 łyżka
Jogurt grecki - 100g 
Sól - do smaku



WYKONANIE:

1. Szpinak myjemy, wkładamy do garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy przez 2 minuty. Ugotowany szpinak odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odciskamy z wody i SIEKAMY :)
2. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy drobno POSIEKANĄ cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy szpinak i dusimy na niewielkim ogniu ok. 5 minut. 
3. Dodajemy jogurt, doprawiamy solą i sokiem z cytryny, po dokładnym wymieszaniu zdejmujemy z ognia. 


Przepis wg. Makłowicza, ale bez proponowanych przez niego rodzynek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz