Oj jak zatęskniłm ... za mamą ... za granolą ... więc wymieszałam to i tamto, no i mam :) Też pyszną! :) A mama też będzie, lot na święta zarezerwowany (hurra) ... będzie czas na niejedno wspólne śniadanie lub deser z granolą :)
SKŁADNIKI:
Płatki owsiane (zwykłe) - 300g (2 szkl.)
Nasiona słonecznika - 75g (ok 1/2 szkl.)
Cynamon - 4 łyżeczki
Jabłka - 200g (lub 2 szt)
Orzechy włoskie - 75g (ok. 1/2 szkl.)
Rodzynki - 150 g (ok 3/4 szkl.)
Miód - opcjonalnie (ja używam wtedy, gdy mam kwaśne jabłka)
WYKONANIE:
Płatki owsiane (zwykłe) - 300g (2 szkl.)
Nasiona słonecznika - 75g (ok 1/2 szkl.)
Cynamon - 4 łyżeczki
Jabłka - 200g (lub 2 szt)
Orzechy włoskie - 75g (ok. 1/2 szkl.)
Rodzynki - 150 g (ok 3/4 szkl.)
Miód - opcjonalnie (ja używam wtedy, gdy mam kwaśne jabłka)
WYKONANIE:
1. Wsypujemy do miski płatki, słonecznik i cynamon, mieszamy.
2. Jabłka blendujemy na papkę, dodajemy do suchych składników, i dokładnie mieszamy.
3. Masę wysypałam na wyłożoną papierem blaszkę i piekłam ok 45 min (w temp. 160 st C) - pamiętajac, aby mieszać składniki co 7-10 minut (płatki mają być chrupiące, a nie spalone, a mi już kiedyś było przykro, jak spaliłam całą blachę granoli ;))
4. Do przestudzonej granoli dodałam bakalie i zamknęłam w szczelnym słoiku.
5. Jeśli chcemy słodszą wersję, możemy dodać miód, ale dopiero po upieczeniu, aby wysoka temperatura nie zabiła dobrych właściwości miodu, choć najlepiej polewać nim gotową porcję granoli z mlekiem/jogurtem, tuż przed spożyciem.
A teraz pozostało mi tylko czekać do świąt :)
5. Jeśli chcemy słodszą wersję, możemy dodać miód, ale dopiero po upieczeniu, aby wysoka temperatura nie zabiła dobrych właściwości miodu, choć najlepiej polewać nim gotową porcję granoli z mlekiem/jogurtem, tuż przed spożyciem.
A teraz pozostało mi tylko czekać do świąt :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz