Babeczki owsiane z bakaliami

O rrrany, jakie to jest dobre! Przepis na którym bazowałam pochodzi z kolejnej książki Ani Starmach "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów.", ale tym razem trochę go "uzdrowiłam" :) Pominęłam cukier i cukier waniliowy, a mleko skondensowane wymieniłam na niskotłuszczowy jogurt. Autorka przepisu rozkłada masę na większą ilość foremek i piecze ciasteczka, u mnie bardziej na bogato - większe porcje i babeczki :)
Pomimo tego, że wyrzuciłam z przepisu cukier babeczki są mega słodkie, a co najważniejsze, są też zdrowe i pyyyszne! 



SKŁADNIKI:
Płatki owsiane - 1 szkl.
Wiórki kokosowe - 1/2 szkl.
Morele suszone (posiekane) - 1/2 szkl.
Rodzynki - 1/2 szkl.
Orzechy włoskie (posiekane)- 1/2 szkl.
Jogurt grecki niskotłuszczowy - 2 łyżki
Jajka - 2 szt.
Miód - 4 łyżki
Cynamon - 2 łyżeczki

WYKONANIE:
1. Piekarnik rozgrzej do temp. 180stC.
2. W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki (płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy, morele, rodzynki, cynamon).
3. W mniejszej misce rozbełtaj jajka, dodaj miód i jogurt, dokładnie wymieszaj.
4. Połącz składniki mokre z suchymi, dokładnie wymieszaj.
5. Nałóż masę do papilotek na muffiny (ja użyłam 12 szt. średnich silikonowych) i ubij łyżką, aby wyrównać powierzchnię.
5. Piecz 15-20 min, wyciągnij z papilotki dopiero po zupełnym wystygnięciu.





Źródło: Owsiane ciastka śniadaniowe, Anna Starmach, "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów.", wyd. Znak (polecam ich internetową księgarnię, mnóstwo fajnych książek, świetna obsługa, szybka dostawa, korzystne promocje)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz