Pikantna zupa marokańska

Długo i przez wielu wyczekiwany przepis na najbardziej aromatyczną zupę jaką do tej pory gotowałam. 
Przepis z dedykacją dla Jarka, dla którego pobyty u nas są zawsze dużym wyzwaniem kulinarnym ;) Dla Jarka normalny obiad to taki, który składa się z ziemniaków, mięsa i sosu, czyli daleki od realiów mojego gotowania. Jarek, pomimo swoich upodobań i zdziwienia nas wszystkich, po zjedzeniu kilku łyżek tej zupy poprosił swoją żonę o zapisanie przepisu. I to najlepszy dowód na genialny smak :) 

SKŁADNIKI
1 duża cebula (ok 120g)
40 g oleju rzepakowego 
Mielony imbir 1 łyżeczka 
Kolendra mielona - 1 łyżeczka
Kminek - 1 łyżeczka 
Papryka słodka- 1 łyżeczka 
Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki 
Cynamon - 1 łyżeczka 
Kurkuma - 1/2 łyżeczki 
Pieprz kajeński- 1/4 łyżeczki 
Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki 
2 puszki pomidorów krojonych albo 800 g świeżycz pokrojonych w kostkę pomidorów
Woda 750g 
2 łyżki koncentratu warzywnego (lub 2 dobrej jakości kostki wazywne)
230 g czerwonej soczewicy 
Sól i pieprz do smaku 
Listki świeżej kolendry do podania (opcjonalnie)


WYKONANIE (Thermomix):
1. Do naczynia miksującego włóż obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, ustaw 3 sek/ obr 7.  
2. Dodaj olej i wszystkie przyprawy, a następnie wszystko razem podsmaż, 3 min / 100C / obr 1
3. Dodaj pomidory, soczewicę i wodę, gotuj 15-20min/100C / obroty wsteczne 1 
4. Dopraw solą do smaku.

WYKONANIE (metoda tradycyjna):
1. Poszatkuj cebulę.   
2. Na garnka wlej olej, dodaj cebulę i wszystkie przyprawy. Podsmaż 3- 4  min. 
3. Dodaj pomidory, soczewicę i wodę, gotuj 15-20min.  Nie gotowałam tej zupy w normalnym garnku, ale pewnie należałoby ją mieszać co jakiś aby się nie przypaliła, bo zupa jest dość gęsta
4. Dopraw solą do smaku.

Przepis pochodzi z książki "The Basic Cookbook" i przeszedł moje drobne modyfikacje. Zupa jest bardzo sycąca, idealna na obiady i kolacje. Lubie też ją zabierać na lunch do pracy i w termos na wyjazdy. Jedna z naszych ulubionych i tych najczęściej gotowanych. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz