Dorsz zapiekany w brokułach i kalafiorze

Smaczne danie dla wielbicieli ryb, idealne na obiad lub kolację i kolejny dowód na to, że zdrowy posiłek wcale nie musi być nudny albo niesmaczny. 



SKŁADNIKI:
Dorsz (u mnie mrożony) – 600 g
Brokuły (u mnie mrożone) – 300 g
Kalafior (u mnie mrożone) – 300 g
Cebula – 1 szt.
Olej rzepakowy – 3 łyżki
Jogurt naturalny – 5 łyżek
Bulion - ok 200 ml (może być z 1/2 łyżeczki koncentratu mięsnego, albo ½ ekologicznej kostki rosołowej)
Przyprawy (pieprz, suszone warzywka lub inne ulubione do ryb, u mnie przyprawa do ryb z Maroko) 



WYKONANIE:
1.  Filety (rozmrożone) ułożyłam na papierowych ręcznikach, aby odcisnąć ewentualny nadmiar wody i przyprawiłam (pominęłam sól).
2. Ryby podsmażyłam na 2 łyżkach oleju, gdy na patelni zrobiło się „za sucho” podlałam wodą, aby nie dodawać więcej tłuszczu.
3. Brokuły i kalafior wrzuciłam do lekko osolonej wrzącej wody i gotowałam ok. 5 min, na „al dente”.
4. Cebulę zeszkliłam na 1 łyżce oliwy. 
5. Podsmażonego fileta ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, na to zrumienioną cebulkę i warzywka. Całość polałam bulionem zmieszanym z jogurtem. 
6. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180stC, przez około 25 min.  







Przepis trochę eksperymentalny, na podstawie inspiracji podesłanych przez panią Lidkę z NaturHouse.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz