Zebra

Szybkie, łatwe i fajnie wygląda. Na dodatek sprawiło wiele radości na ostatniej imprezie w naszym domu, bo wszyscy uznali za zabawne, że w Polsce na deser serwujemy zebrę :) 


SKŁADNIKI:

Jajka - 5 sztuk 
Cukier - 1 szklanka
Mąka - 3 szklanki
Olej - 1 szklanka
Woda - 1 szklanka
Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
Kakao - 2 łyżki

WYKONANIE:

1. Gotujemy wodę w rondelku i stawiamy na nim szklaną miskę (tak, aby nie dotykała powierzchni wody), w której będziemy ubijać jajka z cukrem. Po ubiciu ściągamy z pary, gdy ostygną dodajemy olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. 
W przypadku braku czasu lub lenistwa zdarzyło mi się omijać ten wątek z parą i też wychodziło ;)
2. Odlewamy 1/4 ciasta, dodajemy do niego kakao i mieszamy.
3. Tortownicę wykładamy papierem, ciasto nalewamy "po spirali" na zmianę biała/ ciemna część. 
4. Pieczemy ok. 50 min w temp 180st.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz