SKŁADNIKI:
Jajka - 5 sztuk
Cukier - 1 szklanka
Mąka - 3 szklanki
Olej - 1 szklanka
Woda - 1 szklanka
Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
Kakao - 2 łyżki
WYKONANIE:
1. Gotujemy wodę w rondelku i stawiamy na nim szklaną miskę (tak, aby nie dotykała powierzchni wody), w której będziemy ubijać jajka z cukrem. Po ubiciu ściągamy z pary, gdy ostygną dodajemy olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia.
W przypadku braku czasu lub lenistwa zdarzyło mi się omijać ten wątek z parą i też wychodziło ;)
2. Odlewamy 1/4 ciasta, dodajemy do niego kakao i mieszamy.
3. Tortownicę wykładamy papierem, ciasto nalewamy "po spirali" na zmianę biała/ ciemna część.
4. Pieczemy ok. 50 min w temp 180st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz