Gdy jedna połówka chce na obiad szpinak, a druga kurczaka i żadnej z połówek nie chce się obierać ziemniaków to ... powstaje zapiakany makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Bez żadnej dodatkowej filozofii ;)
SKŁADNIKI:
Pierś z kurczaka - 400g
Szpinak (użyłam mrożonego) - 400g
Makaron (użyłam rigatoni) - 400g
Śmietana 18% - 250ml
Ser żółty (np. Gouda) - 250g (tarty)
Cebula - 1szt.
Olej rzepakowy - 3 łyżki
Olej rzepakowy - 3 łyżki
Czosnek - 3 ząbki
Sól morska, pieprz kolorowy, papryka - do smaku
WYKONANIE:
1. Makaron ugotowałam na al-dente.
2. Szpinak wrzuciłam na patelnię, przykryłam i poddusiłam, aż do całkowitego rozmrożenia i puszczenia soków (gdy zaczął się rozmrażać doprawiłam solą i czosnkiem).
3. Na drugą patelnię wlałam olej i poddusiłam cebulę, po chwili dodałam kurczaka, doprawiłam solą, pieprzem i papryką, smażyłam kolejne kilka minut.
4. Śmietanę wymieszałam ze startym żółtym serem.
5. Ugotowany makaron wymieszałam ze szpinakiem, kurczakiem oraz z przygotowaną śmietaną i wyłożyłam wszystko do żaroodpornego naczynia.
6. Naczynie wrzuciłam do piekanika nagrzanego do 180st, po 20 minutach posypałam resztą startego sera, po kolejnych kilku minutach (gdy ser się roztopił) danie było gotowe :)
Smaczny kompromis :)
3. Na drugą patelnię wlałam olej i poddusiłam cebulę, po chwili dodałam kurczaka, doprawiłam solą, pieprzem i papryką, smażyłam kolejne kilka minut.
4. Śmietanę wymieszałam ze startym żółtym serem.
5. Ugotowany makaron wymieszałam ze szpinakiem, kurczakiem oraz z przygotowaną śmietaną i wyłożyłam wszystko do żaroodpornego naczynia.
6. Naczynie wrzuciłam do piekanika nagrzanego do 180st, po 20 minutach posypałam resztą startego sera, po kolejnych kilku minutach (gdy ser się roztopił) danie było gotowe :)
Smaczny kompromis :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz