Bułeczki grahamki żytnio-orkiszowe

Wracasz z podróży, koszyk z pieczywem pusty, awaryjnych zamrożonych bułek brak, zakupy się same nie zrobiły, a walizka pełna jest polskich kiełbas i szynek, którym należy się kawałek porządnej bułki do towarzystwa. Co robisz? Uzbrajasz się w chwilę cierpliwości i pieczesz żytnio-orkiszowe grahamki :)




SKŁADNIKI:
Mąka - 600 g (300g orkiszowej i 300g żytniej pełnoziarnistej)
Mleko 2% - 200ml
Woda - 200ml
Drożdże suche - 1 opakowanie (7g)
Olej rzepakowy - 4 łyżki
Cukier - 2 łyżeczki
Sól - 2 łyżeczki
 


WYKONANIE:

1. Suche produkty (mąki, drożdże, sól i cukier) mieszamy w misce.
2. Dodajemy mokre prodykty (mleko, woda, olej) i wyrabiamy na miękką i elastyczną masę (ciasto powinno bez problemu odchodzić od ścianek miski, możemy regulować jego gęstość dodając odrobinę wody lub mąki). Albo wrzucamy do TM na interwał. 
3. Naoliwionymi rękoma przekładamy kulkę ciastka do naoliwionej miseczki, odkładamy na 10 minut.
4. Formujemy 12 kuleczek i układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, aż do wyrośnięcia, mniej więcej na około 30 minut, aż kulki podwoją swoją obiętość. 
5. Pieczemy ok 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 200C.
6. Bułeczki są bardzo delikatne po upieczeniu, więc trzeba pozwolić im przestygnąć, zanim zaczniemy wykładać z formy, lub kroić.



Powyższy przepis powstał po drobnych modyfikacjach tego znalezionego tutaj :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz