Flądra w sosie koperkowym

Jest piątek, jest i ryba! W kuchni czekał pięknie pachnący pęczek koperku, więc odkryta niedawno w naszym sklepie flądra doczekała się podduszania. Wyszło bardzo delikatne danie, idealne na wrażliwe żołądki :)




SKŁADNIKI:

Filety rybne (u mnie mrożona flądra) - ok 450g 
Koperek - 1 duży pęczek
Śmietana 18% lub jogurt grecki - ok 250g 
Ekologiczny bulion wegetariański - 2 łyżki
Woda - 0,5 szkl.

WYKONANIE:
1. Rybę rozmrażamy i (jeśli trzeba) odsączamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i kroimy (np. w większą kostkę).
2. Na patelni klarujemy masło i szklimy cebulkę.
3. Na zeszkloną cebulkę układamy rybę, po chwili zalewamy bulionem (minimalnie, aby tylko ja przykryć), przykrywamy pokrywką i dusimy.
3. Po kilku minutach dodajemy posiekany koperek i śmietanę lub jogurt grecki.
4. Dusimy wszystko razem, mieszając delikatnie, aby ryba się nie rozpadła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos koperkowy zawsze mi się najlepiej komponuje z ryżem (u mnie dziś wyjątkowo biały), ale w towarzystwie ziemniaków też by się pewnie nie obraził. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz