Dziś na obiad trochę kombinacji z tego, co wpadło mi w ręce. Zapiekanka mięsna z kalafiorem, a żeby nie było tak blado, do tego sosik paprykowy, w bardzo ciepłych, słoneczmych kolorach :) Smacznie i zdrowo :)
SKŁADNIKI:
Mięso mielone z indyka - 650 g
Kalafior średni - 1 szt.
Cebula - 1 szt.
Papryka - 2 szt. (u mnie żółta i czerwona)
Jogurt naturalny niskotłuszczowy - 1 szklanka
Jajka - 2 szt.
Sól i pieprz kajeński - do smaku
Olej rzepakowy - 1 łyżka + do wysmarowania naczynia
Zioła (u mnie: cubrzyca, zioła prowansalskie, czosnek w proszku,
Majeranek - 1 łyżka
Wywar warzywny - 2 szklanki (z koncentratu warzywnego lub eko kostki wege)
WYKONANIE:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dobrze wyrabiamy i gotową masę przekładamy do posmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia.
2. Kalafior myjemy i dzielimy na drobne różyczki, które wkładamy/upychamy w warstwę mięsa. Całość zalewamy połową wywaru i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220stC, na około 45min.
3. Cebulę i papryki myjemy, drobno kroimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dusimy kilka minut, aż trochę zmiękną. Dodajemy jogurt i resztę wywaru. Gotujemy jeszcze kilkanaście minut, gdy będą miękkie, blendujemy. Można doprawić solą/ pieprzem.
4. Po upieczeniu kroimy na paski i podajemy polane sosem paprykowym.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz