Dom pełen gości z Polski, wrócą wieczorem z wycieczki do Londynu i będą mieć miłą niespodziankę.
SKŁADNIKI:
Czekolada (u mnie gorzka 85%) - 100g
Masło - 150 g (miękkie, pokrojone na kawałki)
Jajka - 2 szt
Cukier - 80g (najlepiej brązowy)
Mąka pszenna - 300g
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Sól - 1 szczypta
Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
Mleko - 250g
WYKONANIE:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200stC.
2. Śceramy czekoladę (TM: 10 s, obr. 5)
3. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy przy pomocy kopystki (TM: 10 - 15 s, obr. 6).
4. Wykładamy ciasto do formy na muffinki (dobrze natłuszczonej lub wyłożonej papilotkami).
5. Pieczemy 20 - 25 min. w nagrzanym piekarniku na środkowej półce (na czas pieczenia wstawiamy do piekarnika filiżanką z wodą).
W oryginalnym przepisie jest podane, że z powyższych proporcji wychodzi 18 muffinek, ja zrobiłam 6 średnich i 24 mini muffinki. Oczywiście można je dowolnie modyfikować dodając inne dodatki, np. orzechy, rodzynki ... ja do tych mini dodałam wiórki kokosowe.
Przepis pochodzi z książki "Radość gotowania", do kupienia tylko u przedstawicieli Thermomix lub na stronie Vorwerk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz