Teściowa, po kilkudniowej wizycie u nas, odleciała wczoraj do Polski. Dziś dostaję od niej smsa: "Asiu napisz mi przepis na ten sos koperkowy, co jedliśmy z brokułami i kaszą".
I pomyśleć, że ja się tym sosem trochę stresowałam ... Najpierw szybciutko odpisałam na smsa, a potem pośpiesznie pochwaliłąm się mężowi, że porad kulinarnych teściowej udzielam ;)
A więc: dla teściowej, z najlepszymi pozdrowieniami i przy okazji dla wszystkich użytkowników Thermomixa, bo przepis z ksiażki "Radość gotowania" właśnie pochodzi.
SKŁADNIKI:
Koperek (świeży, bez łodyżek) - 1/2 pęczka (ja włożyłam cały, ale to oczywiście zależy jakie duże mamy te pęczki)
Mleko - 250 g (u mnie 2%)
Przyprawa uniwersalna - 1 łyżeczka (domowa vegeta)
Masło - 30g
Mąka - 20g
Sól i pieprz - 2 - 3 szczypty
Cukier - 1 - 2 szczypty (opcjonalnie)
Śmietana 12 lub 18% - 100g
Cytryna - 10g (jeśli sos będzie podawany z rybami)
WYKONANIE:
1. Koperek posiekać (TM: 3 sek / obr.8) i przełożyć do miseczki.
2. Mleko, suszone warzywko, przyprawy, masło i mąkę dobrze mieszamy /miksujemy (TM: 3 sek / obr.3) i gotujemy (TM: 5 min / 100stC / obr.2)
3. Dodajemy posiekany koperek i śmietanę, gotujemy (TM: 1 min/ 100stC/ obr. 2)
4. Próbujemy i doprawiamy do smaku (jeśli czegoś jeszcze brakuje)
U nas doskonale sprawdził się jako dodatek do pieczeni z indyka serwowanej ze wspomnianymi już brokułami, kaszą gryczaną i pęczakiem.
Smaczny na zimno i na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz