Sos koperkowy (na ciepło i na zimno)

Teściowa, po kilkudniowej wizycie u nas, odleciała wczoraj do Polski. Dziś dostaję od niej smsa: "Asiu napisz mi przepis na ten sos koperkowy, co jedliśmy z brokułami i kaszą". 
I pomyśleć, że ja się tym sosem trochę stresowałam ... Najpierw szybciutko odpisałam na smsa, a potem pośpiesznie pochwaliłąm się mężowi, że porad kulinarnych teściowej udzielam ;)

A więc: dla teściowej, z najlepszymi pozdrowieniami i przy okazji dla wszystkich użytkowników Thermomixa, bo przepis z ksiażki "Radość gotowania" właśnie pochodzi.


SKŁADNIKI:

Koperek (świeży, bez łodyżek) - 1/2 pęczka (ja włożyłam cały, ale to oczywiście zależy jakie duże mamy te pęczki)
Mleko - 250 g (u mnie 2%)
Przyprawa uniwersalna - 1 łyżeczka (domowa vegeta)
Masło - 30g 
Mąka - 20g 
Sól i pieprz - 2 - 3 szczypty  
Cukier - 1 - 2 szczypty (opcjonalnie)
Śmietana 12 lub 18% - 100g 
Cytryna - 10g (jeśli sos będzie podawany z rybami) 

WYKONANIE:

1. Koperek posiekać (TM: 3 sek / obr.8) i przełożyć do miseczki. 
2. Mleko, suszone warzywko, przyprawy, masło i mąkę dobrze mieszamy /miksujemy (TM: 3 sek / obr.3) i gotujemy (TM: 5 min / 100stC / obr.2)
3. Dodajemy posiekany koperek i  śmietanę, gotujemy (TM: 1 min/ 100stC/ obr. 2)
4. Próbujemy i doprawiamy do smaku (jeśli czegoś jeszcze brakuje) 


U nas doskonale sprawdził się jako dodatek do pieczeni z indyka serwowanej ze wspomnianymi już brokułami, kaszą gryczaną i pęczakiem. 

Smaczny na zimno i na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz