Jedzenie takiej własnej, domowej granoli na śniadanie to duża przyjemność, ale nie mniejszą sprawia jej mieszanie i eksperymentowanie. Miałam zapas śliwek suszonych od teściowej, takich z własnego drzewa i własnoręcznie suszonych i użyłam je najlepiej jak potrafiłam :)
SKŁADNIKI:
Płatki owsiane - 1 szklanka
Płatki żytnie - 1 szklanka
Słonecznik - 1 szklanka
Płatki migdałowe - 3/4 szkl.
Miód - 3 łyżki
Aromat migdałowy (naturalny) - 1 łyżeczka (pewnie można zastąpić olejkiem)
Mleko migdałowe (lub zwykłe) - 3 łyżki
Śliwki suszone - 1 szklanka
WYKONANIE:
1. Płatki owsiane, płatki żytnie, słonecznik i płatki migdałowe wsypać do miseczki.
2. Miód wymieszać z mlekiem i aromatem migdałowym.
3. Mikturę wlać do płatków i dokładnie wymieszać, aby dobrze pokryła wszystkie płatki.
4. Piec w piekarniku nagranym do 160stC przez ok 3- 40 min, mieszając co kilka min, aby się równomiernie podpiekły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz