Bułki żytnio - pszenne

Dla męża, który niestety nie jest wielkim fanem mojego pełnoziarnistego żytniego chleba na zakwasie. Tak, aby dla każdego było coś smacznego.



SŁADNIKI:
Mąka żytnia - 300g 

Mąka pszenna - 200g 
Drożdże (świeże) - 50g
Ciepła woda - 250 g
Olej - 1 łyżka (u mnie rzepakowy)
Cukier - 1 łyżeczka
Sól - 1 łyżeczka

WYKONANIE:
1. Składniki na ciasto włożyłam do naczynia miksującego i wyrobiłam czas 4min./ pozycja interwał
2. Ciasto przełożyłam do miski, przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam na 40 min. do wyrośnięcia.
3. Uformowałam bułeczki i ponownie pozostawiłam do wyrośnięcia na 20 min. Na każdej bułce zrobiłam nacięcie. 
4. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku 20-25 min. w temp. 200stC.

Po wyjęciu z piekarnika bułeczki posmarowałam pędzlem namoczonym w zimnej wodzie.


A skąd mam ten przepis? Z przepisowni, to takie oczywiste ;) (portal dla użytkowników Thermomixa). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz