SŁADNIKI:
Mąka żytnia - 300g
Mąka pszenna - 200g
Drożdże (świeże) - 50g
Ciepła woda - 250 g
Ciepła woda - 250 g
Olej - 1 łyżka (u mnie rzepakowy)
Cukier - 1 łyżeczka
Sól - 1 łyżeczka
WYKONANIE:
1. Składniki na ciasto włożyłam do naczynia miksującego i wyrobiłam czas 4min./ pozycja interwał
WYKONANIE:
1. Składniki na ciasto włożyłam do naczynia miksującego i wyrobiłam czas 4min./ pozycja interwał
2. Ciasto przełożyłam do miski, przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam na 40 min. do wyrośnięcia.
3. Uformowałam bułeczki i ponownie pozostawiłam do wyrośnięcia na 20 min. Na każdej bułce zrobiłam nacięcie.
3. Uformowałam bułeczki i ponownie pozostawiłam do wyrośnięcia na 20 min. Na każdej bułce zrobiłam nacięcie.
4. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku 20-25 min. w temp. 200stC.
Po wyjęciu z piekarnika bułeczki posmarowałam pędzlem namoczonym w zimnej wodzie.
A skąd mam ten przepis? Z przepisowni, to takie oczywiste ;) (portal dla użytkowników Thermomixa).
Po wyjęciu z piekarnika bułeczki posmarowałam pędzlem namoczonym w zimnej wodzie.
A skąd mam ten przepis? Z przepisowni, to takie oczywiste ;) (portal dla użytkowników Thermomixa).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz