Pęczak ze szpinakiem, serem feta i pomidorkami suszonymi (na zimno i na ciepło)

Lubię czasem te dni, gdy nie mam rozplanowanego jadłospisu bo one pobudzają kreatywność w kuchni. Jeszcze ciekawiej robi się wtedy, gdy ma się do dyspozycji tylko te składniki, które trzeba uchronić przed zmarnowaniem. Wymyśliłam sobie, że będzie to pęczak ze szpinakiem, serem feta i pomidorkami suszonymi. 
Generalnie jest u mnie tak, że jak nie wiem co ugotować to wybieram jedną z kasz i mieszam ją z tym co mi wpadnie w ręce, a jak jeszcze można to zjeść zarówno na ciepło jak i na zimno to już z założenia 100% sukcesu. 





SKŁADNIKI: 

Kasza pęczak 50g 
Cebula 50g 
Czosnek 1 ząbek 
Olej rzepakowy 0,5 łyżki
Szpinak 100g 
Pomidorki suszone z oleju (odsączone) 4 szt/ 20g 
Ser Feta (użyłam żółtego Favita) - 50g 
Przyprawy: pieprz czarny, bazylia i oregano. 

WYKONANIE:

1. Kaszę pęczak ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
2. Na patelni podsmażyłam (na oleju rzepakowym) cebulkę z czosnkiem, dorzuciłam pomidorki i poddusiłam kolejną chwilę.
3. Na patelnię dorzuciłam szpinak, a gdy zmniejszył swoją objetość, wrzuciłam ser feta i poddusiłam wszystko razem. 
Doprawiłam pieprzem, oregano i suszoną bazylią. 
4. Wrzuciłam na patelnię ugotowany pęczak i wszystko razem ponownie wymieszałam. 

Jadłam na zimno i na ciepło i nie mogę się zdecydować w jakiej wersji mi bardzej smakuje :)



WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Kalorie:                 460 kcal
Węglowowany:        50g
Białko:                    15 g
Tłuszcz:                  23 g 
           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz