Lubię czasem te dni, gdy nie mam rozplanowanego jadłospisu bo one pobudzają kreatywność w kuchni. Jeszcze ciekawiej robi się wtedy, gdy ma się do dyspozycji tylko te składniki, które trzeba uchronić przed zmarnowaniem. Wymyśliłam sobie, że będzie to pęczak ze szpinakiem, serem feta i pomidorkami suszonymi.
Generalnie jest u mnie tak, że jak nie wiem co ugotować to wybieram jedną z kasz i mieszam ją z tym co mi wpadnie w ręce, a jak jeszcze można to zjeść zarówno na ciepło jak i na zimno to już z założenia 100% sukcesu.
SKŁADNIKI:
Kasza pęczak 50g
Cebula 50g
Czosnek 1 ząbek
Olej rzepakowy 0,5 łyżki
Szpinak 100g
Pomidorki suszone z oleju (odsączone) 4 szt/ 20g
Ser Feta (użyłam żółtego Favita) - 50g
Przyprawy: pieprz czarny, bazylia i oregano.
WYKONANIE:
1. Kaszę pęczak ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Na patelni podsmażyłam (na oleju rzepakowym) cebulkę z czosnkiem, dorzuciłam pomidorki i poddusiłam kolejną chwilę.
3. Na patelnię dorzuciłam szpinak, a gdy zmniejszył swoją objetość, wrzuciłam ser feta i poddusiłam wszystko razem.
Doprawiłam pieprzem, oregano i suszoną bazylią.
4. Wrzuciłam na patelnię ugotowany pęczak i wszystko razem ponownie wymieszałam.
Jadłam na zimno i na ciepło i nie mogę się zdecydować w jakiej wersji mi bardzej smakuje :)
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Kalorie: 460 kcal
Węglowowany: 50g
Białko: 15 g
Tłuszcz: 23 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz