Amaretki (Amaretti Morbidi wg. Gino D'Acampo)

Jak ktoś jest na diecie redukcyjnej to niech lepiej poszuka innego przepisu bo te ciastka to małe bombki kaloryczne, ale jak ktoś może pozwolić sobie na odrobinę rozpusty i do tego uwielbia amaretto i migdały ... będzie w siódmym niebie!





SKŁADNIKI:

Masło - do posmarowania blaszki
Białka - 4 sztuki 
Cukier - 350 g  (taki bardzo drobny (caster sugar) coś pomiędzy normalnymi kryształkami, a cukrem pudrem) 
Migdały mielone - 350 g 
Likier amaretto - 30 ml
Cukier puder  - do posypania (opcjonalnie)



 


WYKONANIE:

1. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i delikatnie smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180st C.
2. Ubijamy białka (na sztywno), delikatnie mieszając dosypujemy cukier i zmielone migdały.
3. Dolewamy likier i znowu bardzo delikatnie mieszamy.
4. Łyżeczką układamy delikatnie górki z masy na przygotowanej wcześniej blaszce, pamiętając o odstępach. Ciasteczka podczas pieczenia trochę się rozpływają / spłaszczają. Jak położymy je zbyt płasko to szybciej wyschną (zdjecie nr2 poniżej), a jak zrobimy te "górki" to będą miały fajny, miękki środek (zdjęcie nr1 poniżej).
5. Pieczemy około 15 min, aż nabiorą fajnego złotego koloru.


 

Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo "Italian Home Baking". Polecam! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz