SKŁADNIKI:
Masło - do posmarowania blaszki
Białka - 4 sztuki
Cukier - 350 g (taki bardzo drobny (caster sugar) coś pomiędzy normalnymi kryształkami, a cukrem pudrem)
Migdały mielone - 350 g
Likier amaretto - 30 ml
Cukier puder - do posypania (opcjonalnie)
WYKONANIE:
1. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i delikatnie smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180st C.
2. Ubijamy białka (na sztywno), delikatnie mieszając dosypujemy cukier i zmielone migdały.
3. Dolewamy likier i znowu bardzo delikatnie mieszamy.
4. Łyżeczką układamy delikatnie górki z masy na przygotowanej wcześniej blaszce, pamiętając o odstępach. Ciasteczka podczas pieczenia trochę się rozpływają / spłaszczają. Jak położymy je zbyt płasko to szybciej wyschną (zdjecie nr2 poniżej), a jak zrobimy te "górki" to będą miały fajny, miękki środek (zdjęcie nr1 poniżej).
5. Pieczemy około 15 min, aż nabiorą fajnego złotego koloru.
Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo "Italian Home Baking". Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz