Sałatka z tuńczyka i jajek

Tak mnie jakoś naszło na tuńczyka ...Wiem, że dla tak banalnych rozwiązań nie trzeba przepisów, ale czasem trzeba inspiracji, bo choć pewnie w większości kuchennych szafek znajdziemy poniższe produkty, to czasem zapominamy, że nie trzeba sobie bardzo komplikować życia, aby szybko i łatwo stworzyć coś smacznego. Jak to z większością sałatek bywa, idealna na śniadanie, na biwak, do kanapki, na kolację i na lunch do pracy dla ukochanego męża ;) 



SKŁADNIKI:
Jajka - 6 sztuk 
Ogórki konserwowe lub kwaszone - 5 sztuk 
Tuńczyk w sosie własnym - 2 małe puszki 
Kukurydza konserwowa - 1 puszka 
Majonez - 2 - 4 łyżki
Jogurt naturalny (najlepiej grecki, niskotłuszczowy) - 2- 4 łyżki 
Sól i pieprz kolorowy do smaku 

Ilość produktów jest oczywiście orientacyjna, z powyższych składników wychodzi porządna miska sałatki, w zupełności wystarczająca na około 4 - 6 porcji. Proporcje również wedle uznania, wszystko zależy od tego co lubimy bardziej, a co mniej i jaki smak chcemy uwydatnić lub ukryć.  


WYKONANIE:
1. Ugotowane (koniecznie na twardo) i wystudzone  jajka oraz ogórki kroimy w kostkę. 
2. Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy. Wszystko wrzucamy do jednej miski i mieszamy razem z majonezem/jogurtem. 
3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.





Smacznego !!! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz