Ciasteczka żytnio - owsiane III (z jogurtem i bakaliami)

Płatki owsiane w mojej kuchni znikają w zastraszającym tempie. Kolejna ulubiona wersja ciasteczek owsianych :)

SKŁADNIKI:

Płatki owsiane - 50g 
Otręby owsiane - 50g 
Mąka żytnia razowa - 100g 
Jajka - 2 szt.
Jogurt naturalny niskotłuszczowy - 100ml
Rodzynki - 60g 
Orzechy włoskie - 50g 
Miód - 50g 
Cynamon - 2 łyżeczki
Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki

WYKONANIE:


1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie (w podanej kolejności) dodajemy i delikatnie mieszamy: jogurt, żółtka (pojedynczo), miód, mąkę (delikatnie), proszek do pieczenia, cynamon, otręby, płatki, rodzynki i orzechy. 

2. Formujemy 9 dużych ciastek i wkładamy do piekarnika nagrzanego fo 180stC, pieczemy ok 15-20 min. 

Oczywiście orzechy włoskie i rodzynki można dowolnie zastępować innymi bakaliami, z żurawiną, orzechami laskowymi, czy też jagodami goji wychodzą równie pyszne :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz