Efekt końcowy - zdrowy i przepyszny :)
SKŁADNIKI:
Makaron - muszelki (koniecznie! - aby sos miał się gdzie schować ;)) - oczywiście najlepiej żytni albo pełnoziarnisty :)
Sos:
Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
Czerwona cebula (duża)- 1 szt.
Pomidory w puszce (najlepiej koktajlowe, ewentualnie pokrojone w kostkę) - 1 szt. (400g)
Wino białe - 100 ml
Przyprawy suszone (rozmaryn, bazylia, pietruszka, oregano)- 1 łyżeczka
Cukier - 1/2 łyżeczki (dla wydobycia smaku, ale można śmiało pominąć)
Warzywa pieczone:
Bakłażan - 1 szt.
Cukinie - 2 szt.
Czerwona papryka - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbki
Oliwa z oliwek - 2 -3 łyżki
Sól i pieprz - do smaku
WYKONANIE:
1. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, dusimy ok. 1 min. Dorzucamy pozostałe składniki sosy, doprowadzamy do zagotowania, zmiejszamy ogień i na tym małym ogniu gotujemy przez kolejne 45 minut.
2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stC. Bakłażany kroimy na cieniutkie plasterki lub połówki plasterków, gdy bakłażan jest duży. Cukinię również kroimy w plasterki. Czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na około 45 min.
3. Gotujemy makaron (zgodnie z czasem na opakowaniu, pamiętając, że al'dente jest zdrowszy;).
4. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy do rondla z sosem, dobrze mieszamy (aby sos się pochował w muszelkach ;). Nakładamy na talerz i posypujemy upieczonymi warzywami.
Delektujemy się z uśmiechem na ustach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz