Pomidory nadziewane tuńczykiem

Lubię różne nadziewane cudeńka :) Były już papryki, były bakłażany, były cukinie ... dziś dopadłam pomidory!  

SKŁADNIKI: (3 porcje)
Pomidory - 6 szt (duże, dość twarde)
Tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki
Cebula - 1 sztuka
Oliwa z oliwek - 3 łyżki
Pieprz i sól - do smaku
Ryż (najlepiej brązowy) - 100g
Ogórek konserwowy - opcjonalnie

WYKONANIE:
1. Ryż gotujemy al-dente.
2. Pomidory należy dobrze umyć, następnie ściąć ich czubek (aby powstała nam "czapeczka") i wydrążyć środek.
3. W miseczce mieszamy tuńczyka, miąższ wyciągnięty z pomidorów, ryż i przyprawy, ewentualnie ogórka. 
4. Faszerujemy pomidory powstałą masą, przykrywamy ściętą czapeczką. 
5. Pieczemy około 20 min, w piekarniku nagrzanym do 200stC.

Jeśli chcemy ograniczyć węglowodany, można zrezygnować z ryżu w farszu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz