Tarta z ciasta francuskiego z zapiekanymi warzywami

Dość szybkie danie, świetne do butelki wina na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Nasza pierwsza tarta powstała bardzo spontanicznie, po zobaczeniu zdjęcia w jakiejś gazetce reklamowej. Muszę też przyznać, że nie doczekała się towarzystwa tej butelki z dobrym winem, była tak pyszna, że zniknęła szybko po wyjęciu z piekarnika, nawet nie zdążyłyżmy przełyżyć jej na talerz. Została zjedzona prosto z blaszki, cała! I nikt się nie martwił o poparzony język ;) 
Wersja może być warzywna, albo z mozarellą i/lub szynką parmeńską, czyli dla każdego coś miłego.
Jak ktoś potrafi przygotować własne ciasto francuskie to super, ja nie umiem, więc posiłkuję się gotowym. 

SKŁADNIKI:

Czerwona cebula - 2 sztuki 
Cukinia - 2 sztuki 
Papryka czerwona - 1 sztuka 
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Pomidorki koktajlowe - 125 g 
Kasza manna - 2 łyżki
Mozarella - 125 g
Szynka (np. parmeńska) - ok 10 plastrów 
Pieprz czarny - do smaku

WYKONANIE:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 220stC.
2. Cebulę obieramy i kroimy w księżyce/ósemki(lepiej mniejsze, niż większe kawałki, aby szybciej zmiękła). Cukinię przekrawamy wzdłuż i kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostki lub inne ulubione kształty :) Rozkładamy wszystko na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą i przyprawiamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 15/25 min. 
3. Gdy cebula zaczyna robić się miękka/krucha, posypujemy warzywa pomidorkami kooktajlowymi i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 min. 
4. Na oddzielnej blaszce rozkładamy płat ciasta francuskiego. Posypujemy kaszą manną (zapobiegnie przesiąknięciu ciasta sokami z warzyw) i wykładamy warzywa, zostawiając około 1 cm miejsca na brzegach, aby wyrastające ciasto utworzyło nam "ramkę" dookoła warzyw :) Na wierzch rozrzucamy pokrojoną w kostki mozarellę oraz ewentualnie poszarpaną szynkę, jeśli to wersja dla mięsożernych :) Pieczemy 20 min, aż brzegi ciasta będą miały złoty kolor. 

Cudnie pachnąca, cudnie chrupiąca :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz