SKŁADNIKI:
Suszone morele - 75 g
Orzechy laskowe - 50g
Płatki owsiane - 60g
Mąka (najlepiej pełnoziarnista) - 100 g
Masło - 125 g
Brązowy jasny cukier - 75 g
Miód - 2 łyżki
WYKONANIE:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stC.
2. Morele kroimy w kostkę, a orzechy delikatnie siekamy (ja tylko przekroiłam każdy na pół, aby zostawić coś do rozgryzienia) i wsypujemy wszystko do miski, dodajemy płatki i mąkę.
3. W małym rondelku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem, dodajemy do suchych składników i dokładnie miszamy.
4. Łyżką układamy masę na wyłożonej papierem blaszce, delikatnie "uklepujemy", powinno nam wyjść ok 10 sztuk.
5. Pieczemy około 25 min (gdy wyjęłam po 15 min były za miękkie i się rozpadały i włożyłam jeszcze na parę chwil, ale nie sprawdziłam czasu ;), ale ciasteczka powinny mieć złotawy kolor)
Po wyciągnięciu z piekarnika dać im chwilę czasu na "ochłonięcie", a potem przełożyć na kratkę do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz