Dzisiejsza kolacja miała być "czymś" z tuńczykiem i warzywami, "czymś" możliwym do pochrupania i mającym słodki posmak oraz "czymś", co można wymieszać z olejem lnianym.
To "coś", co powstało, to przepyszna sałatka z tuńczyka w zielono - czerwonych warzywach.
SKŁADNIKI:
Tuńczyk w sosie własnym - 1 mała puszka
Sałata lodowa - 4 liście
Papryka czerwona - 1/4 szt.
Marchewka - 1 szt.
Ogórek zielony - 1/3 szt.
Cubrzyca zielona - do smaku
Olej lniany - 1 łyżka (ma specyficzny smak, więc trzeba się przyzwyczaić, albo zastosować oliwę z oliwek).
WYKONANIE:
1. Sałatę rwiemy na strzępki.
2. Marchewkę, paprykę i ogórka kroimy w grube kostki (żeby było co chrupać ;))
3. Tuńczyka odcedzamy i mieszamy razem z warzywami.
4. Doprawiamy do smaku cubrzycą i olejem lnianym (cubrzyca - bo ją uwielbiam i dzięki niej nie używam soli, ale można doprawić inną mieszanką ziołową; olej lniany - bo staram się pić 2 łyżki dziennie i musiałam dopełnić swój dzisiejszy przydział, ale może być rzepakowy lub oliwa z oliwek)
Szybko, smacznie, a co najważnejsze ZDROWO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz