Sałatka z tuńczyka w zielono - czerwonym towarzystwie

Lubię takie dni, gdy nie mam pomysłu na to co przygotować do zjedzenia i jestem zmuszona kombinować z tego, co znajdę w lodówce. Lubię takie dni, bo wtedy efekt końcowy jest najczęściej miłą niespodzianką i pochwałą prostoty :)  
Dzisiejsza kolacja miała być "czymś" z tuńczykiem i warzywami, "czymś" możliwym do pochrupania i mającym słodki posmak oraz "czymś", co można wymieszać z olejem lnianym. 
To "coś", co powstało, to przepyszna sałatka z tuńczyka w zielono - czerwonych warzywach.




SKŁADNIKI:

Tuńczyk w sosie własnym - 1 mała puszka
Sałata lodowa - 4 liście
Papryka czerwona - 1/4 szt.
Marchewka - 1 szt.
Ogórek zielony - 1/3 szt. 
Cubrzyca zielona - do smaku 
Olej lniany - 1 łyżka (ma specyficzny smak, więc trzeba się przyzwyczaić, albo zastosować oliwę z oliwek).




WYKONANIE:

1. Sałatę rwiemy na strzępki. 
2. Marchewkę, paprykę i ogórka kroimy w grube kostki (żeby było co chrupać ;)) 
3. Tuńczyka odcedzamy i mieszamy razem z warzywami.
4. Doprawiamy do smaku cubrzycą i olejem lnianym (cubrzyca - bo ją uwielbiam i dzięki niej nie używam soli, ale można doprawić inną mieszanką ziołową; olej lniany - bo staram się pić 2 łyżki dziennie i musiałam dopełnić swój dzisiejszy przydział, ale może być rzepakowy lub oliwa z oliwek)

Szybko, smacznie, a co najważnejsze ZDROWO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz