Wafle z kremem

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, wystarczy chwila gotowania, kilka chwil schłodzania i gotowe. Z półproduktów, bardzo słodko i kalorycznie, więc daleko od zdrowych rozwiązań, ale to dość fajna i kolorowa opcja na letni deser, w szczególności dla dzieci :) U mnie w wersji malinowej, więc na różowo ... aż sama oczom nie wierzę, ale niech będzie, że to z okazji zbliżającego się wielkimi krokami biegu z różową wstążką ;)


 


SKŁADNIKI:
Galaretka - 1 opakowanie (dowolny/ulubiony smak)
Śmietana 18% - 200 ml 
Cukier - około 0,5 szkl.
Margaryna - 1 kostka (250g) 
Wafle tortowe - 1 opakowanie (u mnie okrągłe, 4 szt. wielkości dużego talerza)






WYKONANIE:
1. Kostkę margaryny, cukier i śmietanę wrzucamy do garnka i delikatnie podgrzewamy, aż się wszystko ładnie rozpuści. 
2. Do otrzymanej masy wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aby nie powstały żelatynowe grudki.
3. Odstawiamy do wystudzenia, na min. 1 godzinę.
4. Schłodzoną masą przekładamy gotowe wafle. Proponuję smarować cieniutko, aby otrzymać jak najwięcej warstw.  

Powstały z powyższych składników "tort" rozkroiłam na 16 porcji. Deser wyszedł bardzo słodki, więc spokojnie można użyć mniej cukru. 





Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz