Radości z zakupów mąki ciąg dalszy :) Dziś kolej na mąkę pełnoziarnistą "Pełne ziarno 3 zboża" firmy Lubella, a na niej przepis na domowy chleb pszeno-żytnio-orkiszorowy.
SKŁADNIKI:
Mąka pełnoziarnista 3 zboża - 1 kg
Drożdże świeże - 50g
Sól - 2 łyżeczki (czubate)
Chłodna woda - 700 ml (700g)
WYKONANIE:
1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie. (W wersji TMX: 37stC, 2 min, obr2).
2. Wszystkie skłaniki (mąkę, sól i rozpuszczone drożdże) łączymy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji. (TMX: ustawiamy na kłosek i 2,5 min, ciasta jest bardzo dużo, więc zrobiłam to na 2 raty)
3. Wyrobione ciasto przykrywamy mokrą ściereczką i zostawiamy na ok. 15 min w temp. pokojowej.
4. Dzielimy ciasto na odpowiednie porcje, formujemy bochenki chleba i umieszczamy w foremkach wcześniej nasmarowanych olejem. Odstawiamy na ok 35 - 40 min w ciepłe miejsce, przykrywając mokrą ściereczką (aż ciasto podwoi swoją obiętość).
5. Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220stC i pieczemy ok 30 - 35 min.
(przed włożeniem możemy zwilżyć chleb wodą i posypać ziarnem maku, sezamu lub słonecznika).
Mój mąż (który nie przepada za chlebem na zakwasie, a z pieczywa najbardziej lubi jasne, chrupiące bagietki) stwierdził, że to najsmaczniejszy chleb, ze wszystkich moich "zdrowotnych eksperymentów" z pieczywem :)
Następnym razem "uzdrowię" go jeszcze bardziej i upiekę go na zakwasie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz