Przepis oczywiście przerobiłam na Thermomixa, bo od kiedy go mam zapomniałam już co to znaczy wyrabiać chleb, ale poniżej podaję dwie opcje.
SKŁADNIKI:
Mąka gryczana - 350g
Mąka ryżowa - 200g
Drożdże - 30g
Mleko ryżowe - 1 szkl. (w oryginalnym przepisie jest sojowe)
Olej rzepakowy - 2 łyżki (w oryginalnym przepisie jest lniany lub z pestek winogron)
Siemię lniane - garść
Siemię lniane - garść
Orzechy włoskie (pokruszone)- garść (Ania użyła laskowych)
Rodzynki - garść
Rodzynki - garść
Sól - płaska łyżka
Miód - 1 łyżka
WYKONANIE:
1. Drożdże należy wymieszać z mlekiem i miodem, a następnie podgrzać. (TMX: temp 37stC, 2 min, obr.2)
2. Mleko z drożdżami przelać do miski, dodać obydwie mąki i wyrobić (TMX: 3 min, kłosek)
3. Wyrobione ciasto przekładamy do foremki i odstawiłam na 30 min, gdy wyrosło wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200st i piekłam 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz