SKŁADNIKI:
Płatki owsiane - 2 łyżki /20g
Kasza jaglana - 2 łyżki /30g
Mleko 1,5% - 1,5 szkl / 375 ml (ja często zastępuję roslinnym, np. sojowym lub owsianym)
Daktyle - 2 szt /10g
Suszone śliwki - 2 szt/14g
Pestki dyni - 1 łyżka /10g (czasami zastępuję je pestkami słonecznika)
Suszona żurawina - 1 łyżka/12g
WYKONANIE:
1. Do mleka wsypać płatki owsiane i kaszę jaglaną, gotować na małym ogniu ok. 15 minut, ciągle mieszając.
2. Dodać bakalie i pestki, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 10 minut.
3. Jeść na ciepło.
Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna: 512 kcal (dużo mniej, jeśli użyjemy mleka roślinnego)
Białko: 21,4g
Tłuszcz: 12,9g
Węglowodany: 80,8g
Błonnik pokarmowy: 8,8g
Przepis pochodzi z książki "Przepis na sukces" Ewy Chodakowskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz