SKŁADNIKI:
Rukola (u mnie pieprzowa) - 100g
Kapusta pekińska- 1/2 szt średniej szt.
Pomidorki suszone z zalewy: 10 szt.
Oliwa z oliwek - 3 łyżki
Zalewa z pomidorów - 2 łyżki
Ocet balsamiczny - 2 łyżki
Miód płynny - 1 łyżka
Sól morska (świeżo mielona) - do smaku
Pestki słonecznika lub dyni - 1 łyżka
WYKONANIE:
1. Kapustę kroimy, dorzucamy rukolę.
2. Pomidorki kroimy, np. w paseczki.
3. Zalewę z pomidorów mieszamy z oliwą, octem balsamicznym, miodem i solą,
4. Polewamy sałatkę i od razu podajemy.
Kusiło mnie, aby pomidorki suszone zastąpić świeżymi, więc i tej kombinacji pewnie kiedyś spróbuję. Głód tak doskwierałm, że nie zdążyłam dorzucić pestek ;) przypomniało mi się o nich po zjedzeniu obiadu, ale następnym razem je dorzucę, bo brakowało mi czegoś chrupiącego.
Kurczaka zamarynowałam w jogurcie z ziołami, wyszedł pyszny, więc kiedyś spiszę wsypywane zioła (wsypałam co mi w rękę wpadło) i podzielę się przepisem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz