Sałatka z rukoli, kapusty pekińskiej i pomidorów suszonych

Plan na dzisiejszy obiad był inny (miał kurczak z piekarnika i warzywa gotowane), ale głód przyszedł szybciej niż się spodziewałam, więc oszczędzając cenne minuty, kurczaka wrzuciłam na patelnię grillową i podałam z wymieszaną na szybko zieleniną :) 




SKŁADNIKI:

Rukola (u mnie pieprzowa) - 100g 
Kapusta pekińska- 1/2 szt średniej szt.
Pomidorki suszone z zalewy: 10 szt. 
Oliwa z oliwek - 3 łyżki
Zalewa z pomidorów - 2 łyżki 
Ocet balsamiczny - 2 łyżki 
Miód  płynny - 1 łyżka 
Sól morska (świeżo mielona) - do smaku 
Pestki słonecznika lub dyni - 1 łyżka

WYKONANIE:

1. Kapustę kroimy, dorzucamy rukolę. 
2. Pomidorki kroimy, np. w paseczki. 
3. Zalewę z pomidorów mieszamy z oliwą, octem balsamicznym, miodem i solą, 
4. Polewamy sałatkę  i od razu podajemy.

Kusiło mnie, aby pomidorki suszone zastąpić świeżymi, więc i tej kombinacji pewnie kiedyś spróbuję. Głód tak doskwierałm, że nie zdążyłam dorzucić pestek ;) przypomniało mi się o nich po zjedzeniu obiadu, ale następnym razem je dorzucę, bo brakowało mi czegoś chrupiącego.

Kurczaka zamarynowałam w jogurcie z ziołami, wyszedł pyszny, więc kiedyś spiszę wsypywane zioła (wsypałam co mi w rękę wpadło) i podzielę się przepisem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz